Com assecar els bolets

Hi ha ocasions en les que volem conservar bolets, ja sigui perquè en tenim molts o perquè en volem guardar per quan no en sigui temporada. Una de les tècniques de conservació és l’assecat.

Quins bolets podem assecar?

Avui en dia hi ha aparells deshidratadors que ens permetran assecar qualsevol bolet de forma controlada. Però, si ho volem fer a casa sense aquests, hi ha bolets que serà millor conservar amb una altra tècnica. Aquí va una llista de bolets que podem assecar fàcilment.

Bolets de cultiu: xiitake, gírgola de castanyer, gírgola i gírgola de card laminada.
Bolets silvestres: trompetes de la mort, camagrocs, cama secs, rossinyols i rabassoles (múrgoles).
Bolets silvestres tallats a làmines de 5 mil·límetres: ceps, moixernons i ous de reig
Tòfones: la tòfona d’estiu és molt fàcil d’assecar en làmines d’1 mil·límetre.

Com assecar bolets?

Els bolets destinats a l’assecatge no es poden humitejar, és a dir, caldrà rentar-los en sec i evitar la condensació que per exemple, provoquen les neveres.

Podem utilitzar des d’un assecador casolà fet amb una reixeta i una bombeta, a un deshidratador per assecar aliments o un simple cartró. El que farem serà escampar els bolets per a tota la superfície sense que es toquin entre ells. Els deixarem en un lloc sec, fresc i ventilat i els girarem cada 10 o 12 hores. Un cop observem que han perdut tota la humitat (uns 15 dies, els podem guardar en pots de vidre durant anys.

Els deshidratadors per assecar aliments, ens permetran fer aquest procés en molt poc temps (hores) i podrem utilitzar una varietat més amplia de bolets.

Com utilitzar bolets assecats?

L’única indicació que hi ha és re-hidratar-los durant 15 minuts amb aigua mineral. Aquesta mateixa aigua la podem utilitzar també per a donar gust.

Recordeu que els bolets assecats acostumen a tenir un aroma més fort, i que a l’hora d’hidratar-los augmenten molt el seu volum.

Truc final:

Hi ha bolets que amb l’assecat augmenten molt el seu aroma, en són un exemple el xiitake, el camagroc o la tòfona d’estiu. Aquests, un cop ben assecats, els podem molinar i utilitzar com un condiment més a la cuina. Van molt bé amb pasta, patates, guisats i carns.

Publicacions similars