Instruccions per al cultiu de xampinyó (Agaricus bisporus)
Instruccions per al cultiu de xampinyons a petita escala amb una metodologia senzilla i fàcil d’aplicar que et permetrà disposar d’un cultiu de xampinyons a casa.
Per a completar el procés necessitarem els següents elements i espais
- Un minim de 800 Kg de fems de cavall barrejats amb palla
- 1 Kg de carbonat calcic (CaCO3) per cada 100 kg de fems y palla
- 1-2 Kg de llavor/miceli en gra de xampinyó (Agaricus bisporus) per cada 100 kg de compost
- Caixes o bosses on dipositar el compost (per a 15 Kg de material)
- Terra de cobertura
- Alcohol de 96º
- Guants de làtex
- Un espai on compostar els fems de cavall i la palla
- Un espai tranquil i càlid on incubar les caixes amb el compost inoculat
Passos per al cultiu de xampinyons (Agaricus bisporus)
1. Preparació del compost
- Construeix una pila d’un mínim de 800 kg de fems de cavall barrejats amb palla. És ideal la barreja de fer el llit dels animals i els seus excrements.
- Afegeix 1 kg de carbonat càlcic (CaCO3) per cada 100 kg de material de la pila. Barreja bé.
- Mulla la pila fins que en vegis sortir l’aigua.
2. Compostatge
- Volteja la pila de forma esgraonada i consecutiva seguint la freqüencial de: primer als 6 dies, després als 5 dies, als 4, 3 i 2 dies. En total un mínim de 20 dies, o fins aconseguir un compost uniforme, de color fosc i lliure d’insectes.
- Durant el procés, el compost ha d’estar humit, però no entollat. Si detectem un accés d’aigua afegirem palla. Si és al contrari, si s’asseca, afegirem aigua.
- En condicions climàtiques extremes com ara pluges abundants, glaçades o neu, protegirem la pila amb un plàstic.
- Si la pila ha compostat adequadament tindrem un compost uniforme, de color fosc i una olor agradable que pot recordar la del pa fresc.
3. Inoculació (sembra del miceli)
- Amb els guans de làtex posats ruixarem amb alcohol tot l’espai de treball, les mans i l’exterior de la bossa de miceli.
- Omplirem les caixes o bosses amb 15 kg de compost barrejat uniformement amb miceli de xampinyó i fins a formar una capa de 30 cm d’alçada. Utilitza 1-2 Kg de miceli per a cada 100 Kg de compost.
- Prem lleugerament el compost per tal d’evitar deixar espais entre el compost.
- Cobreix amb un plàstic per tal que no s’assequi i emmagatzema el substrat a l’espai d’incubació.
4. Incubació del substrat
- Mantenir els substrats en una habitació a les fosques entre 20 a 27 ºC durant 3 o 4 setmanes, o fins que el miceli hagi cobert completament el substrat. Han d’aparèixer uns filaments blancs semblants a una teranyina.
5. Cobertura
- Un cop finalitzada la fase d’incubació cobreix el substrat amb una capa de 4-5 cm de terra negra o torba (lliure d’insectes) que humitejarem generosament abans de cobrir. És ideal que la barrejarem amb un 10% de carbonat de calci (CaCO3) o cendres.
- Tornar a tapar amb el plàstic i deixar incubar durant 8-10 dies més, o fins que els filaments del miceli apareixin a la part superior de la capa.
6. Fructificació:
- Trenca lleugerament la capa superior del substrat amb una forquilla, com si es tractes d’un petit llaurat.
- Col·loca el substrat en un ambient humit i a una temperatura entre 18-20 graus. Manteniu la superfície humida mitjançant regs regulars.
- Els bolets apareixeran en grup en una sèrie de floracions cada 1 a 2 setmanes. El substrat s’esgotarà després de 5 o 6 florides.
- El substrat esgotat és un excel·lent complement per a plantes i hortalisses. També el podreu utilitzar com a futura terra de cobertura.
+ Consells
- Utilitza una terra de cobertura molt humida, de textura basta i grumollosa per tal d’incentivar unes hifes gruixudes i sanes. La mida i quantitat d’aquests filaments determinarà el número i mida dels xampinyons.
- En el moment de la fructificació la temperatura ideal és de 18 a 20 ºC. Si la temperatura és més baixa, el substrat tendirà a fer més bolets de mida petita.
- L’espai de fructificació ha d’estar ventilat però sense corrents d’aire. En ambients carregats el bolet tendeix a allargar el peu.
- Recol·lectar els xampinyons just abans de trencar el tel.